Już jutro będzie okazja upiec z Kasią ciasto cytrynowe. Bądźcie na portalu ipla.tv o godzinie 15.00. Widzowie będą mogli wpływać na treść programu! Będą też konkursy z nagrodami (silikonowe stolnice i wałki oraz eleganckie formy do pieczenia marki Lurch, a także designerskie wyciskarki do cytrusów marki DeLonghi). Zapraszają Kasia i portal MojeCiasto.pl (tam przeczytacie, co przygotować na wspólne pieczenie).

Prosty przepis na ciasto na niedzielę lub – w wersji z polewą czekoladową – na Wielkanoc. Babka wychodzi puszysta i wilgotna. Bardzo aromatyczna, delikatnie kawowa, średnio słodka. Jeśli lubisz ciasta słodkie lub o wyrazistym smaku kawy, zwiększ ilość cukru lub kawy.

Zainspirowałam się przepisem u Dorotus, ale zrobiłam swoją wersję.

Babka marmurkowa z kawą

Babka marmurkowa z kawą

  • 250 g margaryny Kasia
  • 5 jajek
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru (może być cała szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie, ze względu na dzieci, zbożowa)

Jajka (całe) zmiksuj z cukrem. Margarynę utrzyj. Do utartej dodawaj stopniowo zmiksowane jaja i ekstrakt wanilii, dalej miksując (masa na tym etapie może się zwarzyć, ale nie ma to wpływu na ciasto). Mąkę wymieszaj z proszkiem, dodaj do masy i zmiksuj.

Do formy do pieczenia (u mnie forma silikonowa na babkę, z kominkiem) wlej połowę ciasta. Do pozostałego ciasta dodaj kawę (ja nie rozpuszczałam). Masę kawową wlej na masę waniliową. Całość delikatnie i krótko wymieszaj widelcem, by powstał efekt marmurka (mieszaj zgodnie z ruchem wskazówek zegara).

Piecz około 50 minut w temperaturze 180ºC.

Babka marmurkowa z kawą

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , ,