Mały news od producenta margaryny Kasi: Kasia i portal MojeCiasto.pl zapraszają w sobotnie popołudnie na pierwsze w historii pieczenie na żywo. 12 marca o godzinie 15.00, na portalu Ipla.tv.

Dziś proponuję Wam odrobinę klasyki. Czy wiecie, że sznycel wiedeński, to nie to samo co polski schabowy? Sznycel wiedeński przygotowuje się z udźca cielęcego (jego tylnej wewnętrznej lub zewnętrznej części). Szczegóły przygotowania sznycla znajdziecie poniżej. Podaje się go z plastrem cytryny i sałatką ziemniaczaną, na którą przepis wkrótce podam.

Jeżeli chcecie wiedzieć więcej o sznyclu po wiedeńsku, to polecam strony, z których ja korzystałam: nawidelcu.pl i gotujmy.pl.

Sznycel po wiedeńsku

Sznycel wiedeński

  • 500-600 g mięsa z udźca cielęcego (Frykando I lub Frykando II)
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • sól i pieprz świeżo zmielony
  • 50 g masła
  • sok z cytryny
  • plastry cytryny

Mięso pokrój na plastry grubości 1,5 cm. Rozbij (wygodnie jest na czas rozbijania wkładać mięso do woreczka foliowego). Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę (dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste). Panieruj tradycyjnie: najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a na koniec w tartej bułce. Smaż na maśle, na średnim ogniu, z obu stron, aż do ładnego zrumienienia.

Podawaj z ułożonym na sznyclu kawałeczkiem masła i plastrem cytryny. Odpowiednim dodatkiem będzie też sałatka ziemniaczana, na którą przepis podam wkrótce.

Sznycel po wiedeńsku

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , ,