Dziś powracam do kampanii edukacyjnej Makaron rządzi zdrowo. Makaron jest ważnym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Mi to wystarczy 🙂 Zresztą nie potrzebuję żadnych argumentów, bo makaron po prostu bardzo lubię!
Ta potrawa to doskonałe rozwiązanie dla alergików! Tak przyrządzone warzywa są przepyszne, aksamitne, a nie zawierają dodatków mlecznych. Są delikatne, duszone na małym ogniu, a kokos dodaje im orientalnego posmaku. Za pomysł i wykonanie bardzo dziękuję naszemu gościowi, Krzyśkowi, który pokazał nam, że obiad alergika może być bardzo smaczny.
Spaghetti z warzywami i kokosową nutą
- 500 g spaghetti
- cukinia
- marchewka
- pietruszka
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 łyżki mleka kokosowego
- po szczypcie oregano i bazylii
- sól
- 2 łyżki oliwy
Obierz marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa, oprócz czosnku, pokrój na plastry. Na patelnię wlej oliwę, włóż warzywa, posól i duś do miękkości, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj oregano i bazylię i duś jeszcze 2 minuty. Wyłącz ogień, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.
Tagi: bazylia, cebula, cukinia, dla alergików, makaron, marchewka, mleko kokosowe, oregano, pietruszka, spaghetti
Taki makaronik na pewno by mi posmakował:)
Pozdrowienia.
Majanko, na pewno 🙂
Ciekawy ten dodatek mleka kokosowego 🙂 Danie zapowiada się pysznie 🙂
Miłego dnia 🙂
Kasiu, tak. Nie spodziewałam się tak pysznego efektu. Tego trzeba po prostu spróbować. Podobnie jak zupy z dyni z curry i mlekiem kokosowym 🙂
Olu, jestem bardzo ciekawa tej kokosowej nuty 🙂
Paula, mnie też zawsze nurtowały takie połączenia. Teraz już wiem, że lubię 🙂
Zupkę z mlekiem kokosowym już jadłam. Czas na spaghetti:-)
Aniu, polecam 🙂
Uwielbiam makaron i chętnie bym taka porcję zjadła:)
Wiosenko, ja też uwielbiam makaron 🙂 Zapraszam do częstowania się 🙂
Z mlekiem kokosowym, na pewno to jest pysznie danie. Uwielbiam to!:)
Mary, ja też 🙂
[…] Spaghetti z warzywami i kokosową nutą […]