Dziś powracam do kampanii edukacyjnej Makaron rządzi zdrowo. Makaron jest ważnym składnikiem w kuchni śródziemnomorskiej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Mi to wystarczy 🙂 Zresztą nie potrzebuję żadnych argumentów, bo makaron po prostu bardzo lubię!

Ta potrawa to doskonałe rozwiązanie dla alergików! Tak przyrządzone warzywa są przepyszne, aksamitne, a nie zawierają dodatków mlecznych. Są delikatne, duszone na małym ogniu, a kokos dodaje im orientalnego posmaku. Za pomysł i wykonanie bardzo dziękuję naszemu gościowi, Krzyśkowi, który pokazał nam, że obiad alergika może być bardzo smaczny.

Spaghetti z warzywami i kokosową nutą

  • 500 g spaghetti
  • cukinia
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • po szczypcie oregano i bazylii
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Obierz marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Wszystkie warzywa, oprócz czosnku, pokrój na plastry. Na patelnię wlej oliwę, włóż warzywa, posól i duś do miękkości, na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec dodaj oregano i bazylię i duś jeszcze 2 minuty. Wyłącz ogień, dodaj mleko kokosowe i wymieszaj.

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , , , , , ,