Dania makaronowe są zwykle bardzo proste do wykonania. To danie również do takich należy 🙂 Wykorzystałam tu niewielką ilość mięsa, która została z poprzedniego dnia i trochę warzyw, które miałam pod ręką. A efekt jest lekki, ale całkiem sycący.Proporcje podaję tylko orientacyjnie, wszystko zależy od aktualnej potrzeby i zawartości lodówki.

Przy okazji przypominam o trwającej kampanii edukacyjnej Makaron Rządzi Zdrowo. Serdecznie zapraszam Was do aktywnego zaangażowania się w tą kampanię i podawania Waszych ulubionych przepisów z makaronem.


Makaron kokardki z warzywami i indykiem

  • 250 g makaronu kokardki małe (farfalline)
  • 250 g ugotowanego lub upieczonego filetu z indyka
  • 200 g zielonego groszku mrożonego lub świeżego
  • pół papryki (ja wzięłam z zamrażalnika kawałek żółtej i kawałek pomarańczowej)
  • 1-2 pomidory
  • kilka listków bazylii
  • 1-2 łyżki śmietany 12%
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz

Zagotuj w większym garnku wodę na makaron, a w mniejszym wodę na groszek i paprykę. W tym czasie pokrój w niedużą kostkę mięso, paprykę i obrane pomidory. Ugotuj makaron wg przepisu, w osolonej wodzie. Do mniejszego garnka wrzuć groszek i pokrojoną paprykę i gotuj do miękkości. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj masło i podsmaż lekko pokrojone pomidory i mięso. Dodaj ugotowany makaron, groszek i paprykę oraz śmietanę i pokrojone listki bazylii i wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Od razu podawaj.

Wpis sponsorowany

Tagi: , , , , ,