Dostaliśmy od Włochów, którzy u nas mieszkali jakiś czas temu, Fregolottę. Jest to bardzo smaczne tradycyjne ciasto kruche produkowane w Wenecji. Najlepiej popijać do niego jakieś aromatyczne wino lub zrobić deser w rodzaju tiramisu (Fregolottę używamy wtedy zamiast biszkoptów). Ja poszłam w trochę inną stronę, bo w upał miałam ochotę na deser z owocami.

Ten deser jest lekki i orzeźwiający. Ricotta aromatyzowana skórką z cytryny w połączeniu ze świeżymi sezonowymi owocami jest pyszna. A kiedy dokopiesz się do ciastek nasączonych kawą… będzie wspaniale 😉

Pomysł na połączanie aromatyzowanej ricotty z owocami znalazłam w ostatnim numerze „Kuchni”, w artykule Jamiego Olivera.

Ps. Moje dzieci bardzo lubią Fregolottę maczaną w kawie (Ince) i serek ricotta. Do owoców podchodzą „z należytym szacunkiem” i wolą nie próbować. Owoce wymieszane z ricottą bardziej je przekonały, ale bez szaleństw 😉

Wpis bierze udział w akcjach: Jagodowo Nam 2, Na zdrowie! Maliny! i Dieta przyszłej mamy.

Fregolotta z aromatyzowaną ricottą, malinami i jagodami

  • opakowanie (250 g) sera ricotta
  • 2 łyżki miodu
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • pół szkl malin
  • pół szkl jagód
  • ew. borówka amerykańska do ułożenia na wierzchu
  • Fregolotta lub kilka biszkoptów
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (dla dzieci może być Inka)

[Listonic]

Kawę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody. Ricottę wymieszaj z miodem i skórką z cytryny. Maliny przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem, a potem wymieszaj niedokładnie z połową serka. To samo zrób z jagodami. W dwóch lub trzech pucharkach lub miseczkach układaj najpierw ciastka namoczone w kawie, potem większą część cerka z malinami, potem cały serek z jagodami i znowu pozostałą część serka z malinami. Na wierzchu rozłóż kilka malin i borówek lub jagód.


Mamma mia!

Tagi: , , , , , , , ,