Wegański sernik a la pascha, to ciasto idealne na Wielkanoc. Jest pełne bakalii, słodkie, mocno pomarańczowe. Ma też delikatnie serowy posmak, choć wykonany jest z samych roślin. Pyszny! Zajadał się nim nawet Janek, który ma alergię na orzechy. I wziął dokładkę, tak mu smakowało 🙂
Sernik a la pascha
[tortownica o średnicy 18 cm]
Spód:
- 3 kostki (15 g) gorzkiej czekolady
- 100 g migdałów – u mnie ze skórką
Masa:
- pół szkl (100 g) kaszy jaglanej
- 1,5 szkl wrzątku
- szczypta soli
- pół szkl orzechów nerkowca, namoczonych przez noc
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki (30 ml) syropu klonowego
- 2 łyżki (30 ml) soku z cytryny
- 3/4 szkl bakalii – u mnie orzechy włoskie, płatki migdałów, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa
Polewa:
- 150 g daktyli
- pół pomarańczy
Spód. Dno tortownicy wyłóż papierem do wypieków i załóż obręcz. Migdały i czekoladę miksuj w malakserze, aż migdały zaczną zamieniać się w masło. Kiedy masa będzie miała konsystencję miękkiej plasteliny, przełóż ją do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki.
Masa. Kaszę jaglaną zalej wrzątkiem, dodaj odrobinę soli, zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut lub do momentu, gdy kasza wchłonie całą wodę. Zdejmij pokrywkę i gotuj nadal, często mieszając, aż kasza mocno odparuje. Podczas mieszania kasza zacznie się rozpadać, ponieważ na tym etapie powinna być już bardzo miękka. Odparowaną gorącą kaszę przełóż do malaksera, dodaj odsączone nerkowce i pozostałe składniki, oprócz bakalii. Zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski, dodaj bakalie i wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy, na czekoladowy spód. Wyrównaj i wstaw do lodówki.
Polewa. Pomarańczę obierz i przekrój na kilka mniejszych kawałków. Zmiksuj z daktylami na gładko. Jeśli polewa nie daje się dokładnie zmiksować, pozostaw ją na kilkanaście minut, aż daktyle nasiąkną sokiem z pomarańczy i ponownie zmiksuj. Wyłóż polewę na wierzch sernika.
Podobne przepisy:
Tagi: czekolada, daktyle, dla zdrowia, domowy cukier z prawdziwą wanilią, kasza jaglana, migdały, nerkowce, pomarańcza, sernik, sok z cytryny, syrop klonowy, Wielkanoc
no tak wygląda, że może bym zrobiła 🙂
Iwona, polecam gorąco! Smakowało wszystkim, także tym nie-wege ☺
Olu, a ja w tym roku zrobiłam tradycyjną paschę z Twojego przepisu i wyszła boska! 🙂
Gosiu, ja też uwielbiam smak tradycyjnej paschy ☺ Ta wegańska też jest pyszna!
Cieszę się, że nadal tu zaglądasz 😚
Upiekłam też mazurka tego z suszonymi śliwkami w soku pomarańczowym i płatkami migdałowymi. Obie słodkości były pycha i wszystkim smakowały 🙂 Dzięki za fajne, sprawdzone przepisy 🙂
Tego mazurka my też uwielbiamy ❤