To moje ulubione ostatnio ciastka. Zdrowe, bo owsiane i z żurawiną. Pyszne, bo żurawina fajnie komponuje się z białą czekoladą. Jak zwykle bardzo proste do wykonania.
Przepis znalazłam w blogu Pieprz czy wanilia.
Wpis bierze udział w akcji: Dieta przyszłej mamy.
Ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą
- 3/4 szkl cukru
- 1/4 szkl brązowego cukru
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 szkl mąki
- 1,5 szkl płatków owsianych
- 3/4 szkl suszonych żurawin
- 160 g chipsów z białej czekolady lub grubo pokrojonej białej czekolady
[Listonic]
Masło utrzyj (w malakserze) z cukrami na puszystą masę. Dodaj jajko, wanilię i dobrze ubij. Dodaj mąkę, sodę, cynamon, sól i zmiksuj. Dodaj płatki owsiane, żurawinę i czekoladę i wymieszaj dokładnie. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Zachowaj odstępy, kulki lekko spłaszczaj. Piecz 10-12 minut w 190°C lub do momentu kiedy brzegi zaczną się rumienić.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, czekolada, ekstrakt z wanilii, płatki owsiane, Wielkanoc, żurawina
Zostaw komentarz