Zaczął się u nas „ciasteczkowy sezon”, a ja zaczęłam rozmyślać nad ciastkami, które byłyby zgodne z moim zdrowym odżywianiem. Jak wiecie, unikam mięsa, nabiału, białej mąki i cukru. A ciasteczka bez białej mąki, jajek, masła oraz cukru to jest prawdziwe wyzwanie. Jednak udało się! Upiekłam fajne kruche ciastka czekoladowe, które są jednocześnie wegańskie, bezglutenowe i bez cukru.
Przyznaję, że nie są aż tak bardzo kruche jak ciastka na białej mące pszennej oraz proszku do pieczenia i sodzie. Nie są też aż tak słodkie jak ciasteczka, które do tej pory piekłam, ale w zasadzie to o to mi przecież chodziło! Są za to całkiem bezpiecznie dla osób odchudzających się i dbających o zdrowie. Wiem, wiem… Znajdą się osoby, które na liście składników tych ciastek, wyłapią rzeczy ich zdaniem nie do końca zdrowe, ale mimo wszystko, wolę teraz tą wersję od tradycyjnej 🙂
Kruche ciastka czekoladowe, wegańskie, bezglutenowe i bez cukru
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g daktyli suszonych
- 50 g wody
- łyżka kakao lub karobu
- 50 oleju kokosowego
- 50 g mąki z cieciorki
- 50 g mąki kukurydzianej
- 50 g mąki z brązowego ryżu
- około 2 łyżki syropu z agawy lub melasy
Orzechy i daktyle zmiksuj w malakserze na drobny proszek. Dolej wrzącą wodę, wymieszaj i pozostaw na kilka minut. Dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Olej powinien łatwo roztopić się w gorącej masie. Dodaj wszystkie rodzaje mąki i ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj syropu z agawy tyle, by masa miała zwartą konsystencję.
Formuj z masy kulki, lekko je rozpłaszczaj i układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Piecz w 180°C przez około 13 minut. Koniecznie zaglądaj do ciastek w trakcie pieczenia, bo każdy piekarnik piecze trochę inaczej i może twoje ciasteczka upieką się szybciej.
Tagi: daktyle, mąka kukurydziana, mąka z brązowego ryżu, mąka z cieciorki, olej kokosowy, orzechy włoskie, syrop z agawy
Dlaczego wszstko co jest tz.nie zdrowe mi tak smakuje ma paseczki raz tłuszczyku raz chodziki pseczek
Darku, zdrowe jedzenie też jest pyszne! Trzeba tylko znaleźć przepisy pod swój smak ☺
Ja odżywiam się zdrowo i codziennie jem bardzo smacznie.
Owszem, jest pewien haczyk: nasze kubki smakowe są przyzwyczajone do niezdrowych uzależniaczy: cukier, sól itp. Fajnie jest się od nich uwolnić! Wymiana wszystkich komórek kubków smakowych trwa 5 tygodni. Potem już jest super!