Pesto z rzeżuchy to doskonały sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych kiełków, których nie zdążymy przejeść na kanapkach i w sałatkach. Pesto z rzeżuchy jest wyraziste w smaku, lekko pikantne. Moje pesto zrobiłam z delikatnie przejrzałej rzeżuchy, dlatego dorzuciłam pestki dyni, aby zieleni było więcej. Można też dodać trochę natki pietruszki.
W wersji wegańskiej zamiast parmezanu używam płatków drożdżowych nieaktywnych, które nadają potrawom serowy smak.
Pesto może być świetnym dodatkiem do makaronu, sałatek czy warzyw pieczonych. Można też go używać w charakterze smarowidła na kanapki, ponieważ z tych proporcji wychodzi dość gęste.
Zobacz jak wyhodować rzeżuchę.
Pesto z rzeżuchy
- 2 duże garści rzeżuchy (można dopełnić natką pietruszki)
- 4 kopiaste łyżki pestek dyni
- 2 płaskie łyżki parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych
- ćwierć łyżeczki (lub do smaku) soli morskiej lub himalajskiej
- 4 łyżki oliwy
Wszystkie składniki włóż do malaksera i miksuj na wysokich obrotach aż masa stanie się z miarę gładka. Jeśli potrzebujesz pesto bardziej płynnego, dodaj więcej oliwy.
Zobacz też:
Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą
Tagi: dla zdrowia, oliwa, pestki dyni, płatki drożdżowe, rzeżucha
Gocha Rogowska