Pesto z rzeżuchy to doskonały sposób na wykorzystanie mocno dojrzałych kiełków, których nie zdążymy przejeść na kanapkach i w sałatkach. Pesto z rzeżuchy jest wyraziste w smaku, lekko pikantne. Moje pesto zrobiłam z delikatnie przejrzałej rzeżuchy, dlatego dorzuciłam pestki dyni, aby zieleni było więcej. Można też dodać trochę natki pietruszki.

W wersji wegańskiej zamiast parmezanu używam płatków drożdżowych nieaktywnych, które nadają potrawom serowy smak.

Pesto może być świetnym dodatkiem do makaronu, sałatek czy warzyw pieczonych. Można też go używać w charakterze smarowidła na kanapki, ponieważ z tych proporcji wychodzi dość gęste.

Zobacz jak wyhodować rzeżuchę.

Pesto z rzeżuchy

Pesto z rzeżuchy

  • 2 duże garści rzeżuchy (można dopełnić natką pietruszki)
  • 4 kopiaste łyżki pestek dyni
  • 2 płaskie łyżki parmezanu lub płatków drożdżowych nieaktywnych
  • ćwierć łyżeczki (lub do smaku) soli morskiej lub himalajskiej
  • 4 łyżki oliwy

Wszystkie składniki włóż do malaksera i miksuj na wysokich obrotach aż masa stanie się z miarę gładka. Jeśli potrzebujesz pesto bardziej płynnego, dodaj więcej oliwy.

Pesto z rzeżuchy 1Pesto z rzeżuchy 0Pesto z rzeżuchy

Zobacz też:

Rzeżucha Rzeżucha – jak uprawiać

Koktajl z jabłek i rzeżuchy Koktajl z jabłek i rzeżuchy

Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane pieczarkami

Pesto rzeżuchowe Pesto rzeżuchowe z parmezanem

Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą Chłodnik z botwinki z rzodkiewką i rzeżuchą

Zielona zupa groszkowo-brokułowa Zupa groszkowo-brokułowa

Tagi: , , , ,