Ossobuco, to goleń wołowa wolno gotowana, dzięki czemu uzyskujemy bardzo miękkie mięso. Właśnie takie jest ossobuco z Biedronki, które było gotowane metodą sous vide przez 10 godzin w temperaturze 85°C. Wstępnie przygotowane mięso wystarczy tylko podpiec lub krótko gotować. Tym razem zdecydowałam się na pieczenie z dodatkiem wina. Dzięki temu mięso nabrało jeszcze dodatkowego aromatu. Tak wyraziste w smaku mięso wspaniale komponuje się z cytrynową gremolatą. Polecam podanie tej potrawy z pieczonymi ziemniakami oraz lekką sałatą.
A może wolisz ossobuco gotowane, z sosem pomidorowym, marchewkami aromatyzowanymi pomarańczą i ziemniakami purée?
Jeśli masz chęć na ossobuco, to zajrzyj do Biedronki, gdzie będzie dostępne do wyczerpania zapasów.
Ossobuco z cytrynową gremolatą
[porcja dla dwóch osób]
- 2 opakowania Ossobuco – krucha wołowina wolno gotowana
- 50 ml wina czerwonego wytrawnego
Gremolata:
- pęczek natki pietruszki
- skórka z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
Ziemniaki pieczone:
- 500 g ziemniaków
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- sól
Ziemniaki obierz, pokrój na ćwiartki i przełóż na blachę do pieczenia. Polej oliwą, dopraw rozmarynem i solą. Wymieszaj, rozłóż równomiernie i przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz przez 20 minut.
Ossobuco przełóż do naczynia żaroodpornego, nakłuj woreczek w kilku miejscach. Jedno nakłucie zrób większe i wprowadź przez nie – za pomocą strzykawki lub lejka – wino. Po 20 minutach pieczenia ziemniaków zdejmij z nich folię aluminiową (ale jej nie wyrzucaj), wstaw do piekarnika ossobuco i zmniejsz temperaturę do 180°C. Piecz jeszcze przez 20 minut.
W tym czasie przygotuj gremolatę. Ząbki czosnku rozgnieć, obierz i przeciśnij przez praskę. Jeśli masz cytrynę nieekologiczną, to wyszoruj ją z użyciem płynu do naczyń, a następnie sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnych oczkach tarki (może to być tarka do ziemniaków). Natkę pietruszki umyj i osusz. Oderwij listki od grubych łodyg i drobno posiekaj. W misce wymieszaj czosnek, skórkę cytryny i natkę.
Upieczone ziemniaki i mięso wyjmij z piekarnika. Ziemniaki nakryj folią aby nie wystygły zbyt szybko. Mięso pozostaw na kilka minut aby odpoczęło. Następnie rozetnij woreczek, odlej nadmiar płynu i przełóż mięso na półmisek. Dodaj pieczone ziemniaki. Mięso polej 2-3 łyżkami sosu z pieczenia i posyp gremolatą. Podawaj z lekką sałatą, na przykład z dodatkiem pomidorków koktajlowych.
Tagi: czosnek, film, goleń wołowa, natka pietruszki, ossobuco, rozmaryn, skórka z cytryny, wino, ziemniaki
Wyglada jak zwykle przepysznie
Dziękuję, Asiu! 🙂 Gorąco polecam pieczenie z dodatkiem wina 🙂
pobudza kubki smakowe od samego patrzenia 😉
No to teraz polecam Ci pobudzić kubki smakowe również zjedzeniem takiej potrawy 😉 Warto! 🙂
Wow !