W tym roku maj nas za bardzo słońcem nie rozpieszczał, więc pojawiło się u mnie i takie śniadanie ostatnio.
Proste i konkretne drugie śniadanie. Bardzo milutkie. Kruchy spód jest delikatny, pieczarki i suszone pomidorki soczyste i aromatyczne. A wszystko połączone lekko roztopionym żółtym serem.
Wpis bierze udział w akcji Śniadanie majowe i Dieta przyszłej mamy.
Tarteletki z pieczarkami i porem
- ciasto jak na tartę – niewielki kawałek, który pozostał mi po pieczeniu tarty
- pieczarki
- por
- oliwa
- kilka pomidorów suszonych, z zalewy
- żółty ser, np. gruyere
- sól
Ciasto przygotuj wg przepisu, rozwałkuj i wyłóż do foremek. Piecz w temperaturze 180°C aż się lekko zrumieni (10-15 minut). Na patelnię wlej oliwę, dodaj posiekane pieczarki i por, posól i zeszklij pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Pomidory i część sera pokrój na mniejsze kawałki. Na podpieczonym cieście układaj plaster sera, pieczarki z cebulą, pomidory suszone i kawałki sera. Zapiecz w 180°C, aż ser ładnie się roztopi.
Tagi: pieczarki, pomidory suszone, por, ser żółty, tarta
Zostaw komentarz