Rybna część świata kulinarnego coraz bardziej mi się podoba 🙂 Wypróbowałam pstrąga, bo akurat pani na bazarku miała świeże. Przy okazji wypróbowałam anchois. Niestety przesadziłam z ilością. Trzeba pamiętać, że te malutkie fileciki są bardzo intensywne w smaku. Następnym razem dodam mniej i jeszcze drobniej pokroję.
Pieczony pstrąg ma jędrne mięso, ładnie przesiąknięte aromatami z farszu: czosnkiem, natką, pomidorami suszonymi, tymiankiem i skórką z cytryny. Świetnym dopełnieniem okazały się orzeszki piniowe w farszu i płatki migdałów rozsypane na wierzchu. Będę takiego podawać gościom 🙂
Polecamy wino:
chardonnay lub pinot noir.
Wpis bierze udział w akcji Kuchnia Wielkanocna.


Pstrąg pieczony z pomidorami suszonymi, czosnkiem i natką pietruszki

  • 2 świeże pstrągi, oczyszczone
  • pół cytryny
  • kilka pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy (może być z pomidorów)
  • mała garść orzeszków piniowych
  • 2 fileciki anchois (ja dałam więcej, ale były za bardzo wyczuwalne)
  • ew. kilkanaście kaparów
  • pół łyżeczki tymianku suszonego
  • trochę płatków migdałów do posypania

Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę (tylko żółtą część, bo biała jest gorzka). Wyciśnij sok. Natkę, pomidory suszone i anchois posiekaj drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dorzuć orzeszki piniowe i kapary, dolej oliwę i wszystkie składniki wymieszaj. Farsz włóż do wnętrza ryb ułożonych na folii aluminiowej wysmarowanej oliwą. Na wierzchu posyp ryby płatkami migdałów. Zawiń folię, włóż ryby do piekarnika nagrzanego do 200°C na 20-25 minut. Podawaj np. z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,