Czy Wy też szalejecie już w kuchni z wypiekami? Wszelkie ciasteczka można upiec jakiś czas przed Świętami, schować do puszki i cieszyć się nimi w czasie spotkań rodzinnych.
Ciastka owsiane uwielbiam za to, że są zdrowsze od zwykłych kruchych, a do tego bardzo smaczne. Tym razem wybrałam wersję chrupiącą, bez miękkiego czy ciągnącego się środka. Słonecznik to dla mnie taki podstawowy, uniwersalny dodatek, który prawie każdy lubi i na który raczej nikt nie ma alergii. Uprażone podczas pieczenia ziarna są bardzo smaczne.
Chrupiące ciastka owsiane ze słonecznikiem
- 3/4 szkl cukru trzcinowego
- 115 g masła o temperaturze pokojowej
- 1 duże jajko
- łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szkl mąki
- 1 szkl płatków owsianych
- pół szkl otrąb owsianych
- 3/4 szkl ziaren słonecznika
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj w malakserze na puszystą masę. Dodaj jajko i dobrze ubij. Dodaj mąkę, proszek, cynamon, sól i zmiksuj. Dodaj płatki oraz otręby owsiane, ziarna słonecznika i wymieszaj dokładnie. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Zachowaj odstępy, kulki lekko spłaszczaj. Piecz 10-12 minut w 190°C lub do momentu kiedy brzegi zaczną się rumienić.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cukier trzcinowy, cynamon, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jajka, otręby owsiane, płatki owsiane, słonecznik
🙂