Czy Wy też szalejecie już w kuchni z wypiekami? Wszelkie ciasteczka można upiec jakiś czas przed Świętami, schować do puszki i cieszyć się nimi w czasie spotkań rodzinnych.

Ciastka owsiane uwielbiam za to, że są zdrowsze od zwykłych kruchych, a do tego bardzo smaczne. Tym razem wybrałam wersję chrupiącą, bez miękkiego czy ciągnącego się środka. Słonecznik to dla mnie taki podstawowy, uniwersalny dodatek, który prawie każdy lubi i na który raczej nikt nie ma alergii. Uprażone podczas pieczenia ziarna są bardzo smaczne.

Ciastka owsiane ze słonecznikiem

Chrupiące ciastka owsiane ze słonecznikiem

  • 3/4 szkl cukru trzcinowego
  • 115 g masła o temperaturze pokojowej
  • 1 duże jajko
  • łyżeczka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl płatków owsianych
  • pół szkl otrąb owsianych
  • 3/4 szkl ziaren słonecznika

Masło, cukier i cukier waniliowy utrzyj w malakserze na puszystą masę. Dodaj jajko i dobrze ubij. Dodaj mąkę, proszek, cynamon, sól i zmiksuj. Dodaj płatki oraz otręby owsiane, ziarna słonecznika i wymieszaj dokładnie. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Zachowaj odstępy, kulki lekko spłaszczaj. Piecz 10-12 minut w 190°C lub do momentu kiedy brzegi zaczną się rumienić.

Ciastka owsiane ze słonecznikiem 1Ciastka owsiane ze słonecznikiem 0

Tagi: , , , , , , ,