Chutney to rodzaj wytrawnej konfitury przygotowanej z warzyw i owoców. W tym wypadku długo dusiłam cebulę, która stała się delikatna i słodka. Doprawiłam ją ostrym pieprzem kajeńskim, słodkim miodem i cynamonem.
Tak przygotowany chutney pasuje do mięs, kanapek oraz zup kremów. Zapakowany do słoików może być miłym prezentem własnoręcznie przygotowanym.
Chutney z cebuli
- 1 kg czerwonej cebuli
- 3 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy
- ew. garść żurawiny
- ząbek czosnku
- ¼ – ½ szkl octu winnego
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- 2 łyżki miodu
- sól do smaku
- szczypta cynamonu
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Na dużą patelnię wlej olej, włóż cebulę i usmaż na średnim ogniu, aż stanie się szklista.
Dodaj ocet, czosnek, żurawinę, szczyptę soli. Duś przez 1-2 godziny, aż cebula będzie miękka. Dodaj pieprz kajeński, miód, sól do smaku oraz cynamon i wymieszaj. Gorący chutney przełóż do słoików, dokładnie je wypełniając. Zakręć i odstaw do góry dnem, aż do całkowitego wystudzenia.
Przechowuj w chłodnym miejscu do 6 miesięcy.
Chutney można podawać do mięs, kanapek, a także do zup kremów. Na zdjęciach widać chutney podany na kanapce – z ulubionego chleba na zakwasie – z pastą słonecznikową z pomidorami suszonymi.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, cebula, cynamon, czosnek, miód, ocet winny, pieprz kajeński, żurawina
smak Anglii …:-)
Nie byłam w Anglii, więc nie potwierdzę. W każdym razie to bardzo dobry smak! 😀