W nie swojej kuchni, z aparatem fotograficznym „sprawnym inaczej” – oto jest wyzwanie! Jednak chęć przyrządzenia czegoś nowego była silniejsza 🙂
Ciasto na pancakes mam od dawna sprawdzone: z przepisu Nigelli, z moimi modyfikacjami. Dobrałam tylko dodatki smakowe. Mango i kokos to bardzo smaczna para. Ciepłe soczyste maliny wdzięcznie się dołączyły 😉
Wpis bierze udział w akcji: Karnawałowe przekąski.
Pancakes z malinami, mango i wiórkami kokosowymi
- 225 g mąki
- 5-6 łyżeczek cukru
- 2 jajka
- 300 ml mleka (lub więcej, jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej)
- kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
- pół owocu mango
- 2 garście malin mrożonych
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju do smarowania patelni
Mango obierz i pokrój w kostkę. Wiórki sparz minimalną ilością wrzątku (1 łyżka). Białka ubij na pianę. Mąkę, cukier, żółtka i mleko zmiksuj. Wymieszaj z pianą z białek i masłem. Na koniec delikatnie wymieszaj ciasto z owocami i wiórkami. Smaż placuszki na złotobrązowo.
Tagi: jajka, maliny, mango, placuszki pancakes, Walentynki, wiórki kokosowe
Zostaw komentarz