W nie swojej kuchni, z aparatem fotograficznym „sprawnym inaczej” – oto jest wyzwanie! Jednak chęć przyrządzenia czegoś nowego była silniejsza 🙂
Ciasto na pancakes mam od dawna sprawdzone: z przepisu Nigelli, z moimi modyfikacjami. Dobrałam tylko dodatki smakowe. Mango i kokos to bardzo smaczna para. Ciepłe soczyste maliny wdzięcznie się dołączyły 😉
Wpis bierze udział w akcji: Karnawałowe przekąski.


Pancakes z malinami, mango i wiórkami kokosowymi

  • 225 g mąki
  • 5-6 łyżeczek cukru
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka (lub więcej, jeśli ciasto przygotowujemy dzień wcześniej)
  • kilka łyżeczek rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • pół owocu mango
  • 2 garście malin mrożonych
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju do smarowania patelni

Mango obierz i pokrój w kostkę. Wiórki sparz minimalną ilością wrzątku (1 łyżka). Białka ubij na pianę. Mąkę, cukier, żółtka i mleko zmiksuj. Wymieszaj z pianą z białek i masłem. Na koniec delikatnie wymieszaj ciasto z owocami i wiórkami. Smaż placuszki na złotobrązowo.

Tagi: , , , , ,