Każdy sok z warzyw jest smaczny i zdrowy. Każde warzywo wnosi swoje witaminy i mikroelementy, które oczyszczają, odżywiają i wzmacniają. Wapń, magnez i żelazo zawarte w pietruszce, pozytywnie wpływają na krążenie, żelazo pomaga zwalczyć anemię. Składniki zawarte w buraku zwiększają odporność, spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom. Fenkuł również wzmacnia odporność, a także leczy kaszel, chroni przed udarami i zawałami, a poza tym jest afrodyzjakiem 🙂
Sam sok jest naturalnie słodki i ma delikatnie anyżkowy, orzeźwiający smak.
Zobacz też inne przepisy na soki warzywno-owocowe.
Sok z buraka, selera naciowego i fenkułu
[porcja dla dwóch osób]
- około 400 g marchwi
- pietruszka
- burak
- 2 łodygi selera naciowego
- ćwierć fenkułu (kopru włoskiego)
Marchew, pietruszkę i buraka umyj i obierz. Selera naciowego i fenkuł umyj.
Wszystkie składniki przepuść przez sokowirówkę. Wypij w ciągu 15 minut.
Tagi: buraki, fenkuł, marchewka, pietruszka, seler naciowy, sok warzywno-owocowy
Piękne kolory, Aleksandra!
Postarałam się 😀
Fajne połączenie smaków 🙂
Tak, rewelacyjne nawet! Sok jest warzywny w smaku, ale jednocześnie naturalnie słodki i delikatnie anyżkowy 🙂 No i dobrze działa na zdrowie, o czym wspominam we wpisie.
🙂