Cudowne połączenie smaków 🙂 Jabłka i syrop klonowy to sprawdzona para. Do tego syrop klonowy jest też w kruchym cieście, które jest zupełnie inne niż zwykłe kruche. Warto wypróbować!
Autorką przepisu jest Anna Olson.
Zobacz także: Ciasto kruche z jabłkami i budyniem.
Placek z jabłkami i syropem klonowym
Ciasto:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżki płatków owsianych
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- kostka masła z lodówki lub zamrażalnika
- 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżki syropu klonowego
Nadzienie:
- 5 renet (ja wybieram jabłka słodkie i soczyste, np. koksa pomarańczowa)
- 4 łyżki syropu klonowego
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżka masła
Masło pokrój na kawałki i zmiksuj na mniejsze kawałeczki (wielkości startych na dużych oczkach tarki). Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj krótko. Wyrób ciasto. Jeśli użyłaś masła nie zamrożonego, to włóż ciasto na 15 minut do lodówki. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na ósemki. Wymieszaj z syropem klonowym i cynamonem. Blat oprósz mąką i rozwałkuj na nim ciasto na grubość 7 mm. Przełóż placek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku ciasta połóż jabłka, polej sokiem, który pozostał w naczyniu i dołóż pokrojone na kawałeczki masło. Zawiń brzegi placka do góry, tak by na środku widać było trochę nadzienia. Piecz 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Tagi: cynamon, płatki owsiane, syrop klonowy
[…] Ten wpis bierze udział w zabawie Gotujemy po polsku! Pierwszy raz spróbowałam tego ciasta kilka lat temu u mojej cioci. Od tamtej pory regularnie do niego powracam. Jest pyszne, kruche i wilgotne jednocześnie. Posypane cukrem pudrem bardzo smakuje dzieciom. Podane składniki wystarczają na dużą blachę, ja zwykle używam połowy porcji. Zobacz także: Placek z jabłkami i syropem klonowym. […]