W sklepach można teraz kupić świeże ananasy w dobrej cenie. Świeży, soczysty owoc jest zawsze smaczniejszy i zdrowszy od tych z puszki, ociekających mocno słodkim syropem. Tylko jak obrać świeżego ananasa? I jeszcze pokroić na plasterki z dziurką 😉
Jak obrać ananasa
- świeży ananas
Najwygodniej jest użyć dużego i ostrego noża szefa kuchni. Zacznij od odkrojenia obu końców ananasa. Następnie ustaw go pionowo i odkrój skórkę. Obierać trzeba dość grubo, ponieważ ananas ma zdrewniałe „oczka”, które wchodzą wgłąb jego miąższu.
Po obraniu ze skórki trzeba jeszcze wydrążyć środek ananasa, który jest twardy. Ze zwykłych kuchennych narzędzi najłatwiej jest użyć wykrawaczki do gniazd nasiennych z jabłek. Najłatwiej jest wydrążyć ananasa przekrojonego na pół, ponieważ wykrawaczka jest zbyt krótka. Twardy środek ananasa jest dość szeroki, więc wykrawaczkę należy wbić w kilku miejscach w celu dokładnego wycięcia całego środka.
Tak przygotowanego ananasa wystarczy już tylko pokroić na plastry, a następnie na kawałki, jeśli takie są nam potrzebne. Ze świeżego ananasa można przygotować pyszne koktajle, sorbety, sałatki i desery. Można też dodać go do dań wytrawnych.
Przejrzyj moje przepisy z dodatkiem ananasa.
Tagi: ananas, film
Zostaw komentarz