Bardzo delikatne ciastka owsiane, w których płatki owsiane nie dominują. Taka wersja jest akceptowana przez większość dzieci.
Rok szkolny na dobre już się rozpoczął, więc wrócił czas pieczenia zdrowszych wersji ciastek, które dzieci mogą zjeść w szkole na drugie śniadanie lub podwieczorek. Skład tych ciastek owsianych ustalałam z Łucją, dlatego znalazła się w nich czekolada i niewielka ilość płatków migdałowych.
Zobacz też: ciastka owsiane, ciastka owsiane z daktylami i czekoladą, ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, wegańskie ciastka owsiane morelowo-figowe, wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe, ciastka owsiane z jabłkami, wegańskie ciastka gryczano-owsiane na oleju.
Ciastka owsiane z czekoladą i migdałami
[porcja na 2-3 duże blachy piekarnikowe]
- 200 g płatków owsianych górskich
- 160 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 50 g czekolady, u mnie mleczna
- 2 łyżki płatków migdałów
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 200 g masła
- szczypta soli
Masło roztop w rondelku, na niewielkim ogniu. Jajka zmiksuj. Czekoladę pokrój na kawałki.
W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj przestudzone masło i jajka.
Na blachę wyłożoną papierem do wypieków nakładaj po łyżce masy i lekko spłaszczaj. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów między ciastkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.
Piecz w 180°C przez 20-25 minut.
Uwaga. Rozmieściłam całe ciasto w porcjach na dwóch blachach. Jednak ciastka tak bardzo urosły, że się posklejały. Dlatego polecam zachowanie większych odstępów i rozłożenie tej porcji ciasta na 3 blachy.
Tagi: czekolada, jajka, mąka żytnia, płatki migdałów, płatki owsiane
Zostaw komentarz