Bardzo delikatne ciastka owsiane, w których płatki owsiane nie dominują. Taka wersja jest akceptowana przez większość dzieci.

Rok szkolny na dobre już się rozpoczął, więc wrócił czas pieczenia zdrowszych wersji ciastek, które dzieci mogą zjeść w szkole na drugie śniadanie lub podwieczorek. Skład tych ciastek owsianych ustalałam z Łucją, dlatego znalazła się w nich czekolada i niewielka ilość płatków migdałowych.

Zobacz też: ciastka owsiane, ciastka owsiane z daktylami i czekoladą, ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą, wegańskie ciastka owsiane morelowo-figowe, wegańskie ciastka owsiane śliwkowo-pomarańczowe, ciastka owsiane z jabłkami, wegańskie ciastka gryczano-owsiane na oleju.

Ciastka owsiane z czekoladą i migdałami

Ciastka owsiane z czekoladą i migdałami

[porcja na 2-3 duże blachy piekarnikowe]
  • 200 g płatków owsianych górskich
  • 160 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g mąki żytniej
  • 50 g czekolady, u mnie mleczna
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • szczypta soli

Masło roztop w rondelku, na niewielkim ogniu. Jajka zmiksuj. Czekoladę pokrój na kawałki.

W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj przestudzone masło i jajka.

Na blachę wyłożoną papierem do wypieków nakładaj po łyżce masy i lekko spłaszczaj. Pamiętaj o zachowaniu dużych odstępów między ciastkami, ponieważ urosną w trakcie pieczenia.

Piecz w 180°C przez 20-25 minut.

Uwaga. Rozmieściłam całe ciasto w porcjach na dwóch blachach. Jednak ciastka tak bardzo urosły, że się posklejały. Dlatego polecam zachowanie większych odstępów i rozłożenie tej porcji ciasta na 3 blachy.

Ciastka owsiane z czekoladą i migdałami 0

Tagi: , , , ,