To nie jest prawdziwe włoskie tiramisu. Za to możesz je spokojnie podać dzieciom 🙂 Nie zawiera surowych jajek, ani alkoholu, a warstwa biszkoptów ma delikatniejszy smak, gdyż kawa (zbożowa oczywiście) jest tu złagodzona cukrem i mlekiem.
Jeśli lubisz serek mascarpone, zajrzyj też do mojego ulubionego przepisu na Deser lodowy.
Polecamy wino: (tylko dla dorosłych oczywiście) do tiramisu polecamy porto.
Tiramisu dla dzieci
- 500 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- pół szkl + 2 łyżeczki cukru pudru
- 1-2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
- 1,5 paczki biszkoptów podłużnych
- 2 łyżeczki kawy zbożowej
- pół szkl mleka
- 4 kostki czekolady mlecznej
Śmietankę ubij. Serek wymieszaj z połową szklanki cukru pudru i cukrem z prawdziwą wanilią, a następnie delikatnie wymieszaj z ubitą śmietaną. Kawę zalej połową szklanki wrzątku i mlekiem. Dodaj 2 łyżeczki cukru pudru i wymieszaj dokładnie. W płaskiej formie układaj biszkopty nasączone kawą. Na warstwie biszkoptów rozsmaruj połowę serka mascarpone, znowu ułóż warstwę biszkoptów i rozsmaruj pozostały serek. Posyp startą czekoladą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, biszkopty, dla dzieci, domowy cukier z prawdziwą wanilią, kawa, mascarpone, Tłusty Czwartek, Wielkanoc, wino, wino do potrawy
świetne, właśnie szukam inspiracji na urodzinki Synka i jestem między tym tiramisu a tortem czekoladowym Nigelli – trudny wybór 😉
Oliska, rzeczywiście, wybór trudny! Jedno i drugie pyszne. Tiramisu dobre nawet latem. Ciasto czekoladowe najlepsze na chłodne dni…
Tiramisu przepyszne. Dziś zrobiłam i absolutnie nie żałuję.
Super przepis!
Ola, świetnie. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się spodobał i jesteś zadowolona z efektu 🙂
Witam , sprobowalam juz pulpecikow w sosie pomidorowym i wychodza cudnie dlatego siegam glebiej w przepisy i zajzalam tutaj … jestem jeszcze lakikiem w gotowaniu i moze sie wydawac to glupie ale co to jest serek mascarpone?
Ewa, mascarpone to typowo włoski ser kremowy, często używany do deserów, np. do słynnego tiramisu. Można go kupić w każdym hipermarkecie na dziale z nabiałem. Ser typu mascarpone produkują również polskie firmy, np. Piątnica.
Mam małe pytanko, otóż musimy zrobić tiramisu na technice (30 min). Czy będzie zjadliwe, jak nie włożę go do lodówki?
DDomisia, ja bym takie bez problemu zjadła 😀
Będzie po prostu bardziej płynne i prawdopodobnie trzeba je będzie wyjadać łyżeczką. Gdy ma więcej czasu, to biszkopty chłoną część wilgoci i masa jest bardziej stężała. W Twojej sytuacji radzę zrobić tiramisu w pucharkach lub miseczkach, żeby w sposób naturalny jadło się je łyżeczką.
Na jaką blachę są podane składniki?
Kasia, użyłam blachy formatu A4, czyli około 20 x 30 cm
… dla dzieci i kobiet w ciąży 🙂 Napewno zrobię 🙂
Katarzynka, świetnie! Daj znać jak Ci smakowało takie tiramisu 🙂
Jestem w ciąży i szukałam akurat tego przepiasu: jest rewelacyjny! Szybki, smaczny przepis dla całej rodziny! Paluszki lizać.
Tanja, bardzo się cieszę, że przepis Ci się przyda! 🙂 W ciąży jak najbardziej warto wybierać takie bezpieczne wersje. Życzę Wam miłej degustacji 🙂
Zrobiłam pychotka !!! Szybko i łatwy przepis. Dziękuję !
Basia, bardzo się cieszę 🙂 Polecam też inne przepisy dla dzieci na blogu 🙂
Śmietankę dodać do marscapone,czy marscapone do śmietanki?
Diana, najbezpieczniej dodać trochę śmietanki do mascarpone, wymieszać i dopiero połączyć z pozostałą śmietanką 🙂
Czy biszkopty polewą się kawą czy tylko zanurz w niej na chwilkę?
Karolina, na chwilkę zanurza.