Ten przepis jest banalnie prosty. Ja już tak mam, że w kuchni lubię sobie życie ułatwiać, więc szukam najprostszych przepisów. Ważne, żeby efekt był smaczny. Taki deser można przygotować w kilka minut plus 10-25 minut pieczenia 🙂 Oczywiście można tu użyć dowolnych ulubionych owoców, które nadają się do zapieczenia. Na spodzie każdej kokilki otrzymujemy soczyste, ciepłe owoce z sokiem, a na wierzchu słodkie i kruche ciasto. Ten deser sprawdzi się o każdej porze roku. A na wierzch dobrze jest położyć trochę ulubionych lodów (śmietankowych, waniliowych lub kawowych).

Jeśli lubisz tego typu ciasta, to zobacz też przepis na Crumble z rabarbarem.

Maliny i jeżyny pod kruszonką

Maliny i jeżyny pod kruszonką

  • maliny i jeżyny (lub inne owoce: jagody, borówka amerykańska, truskawki, poziomki, rabarbar, jabłka) w ilości zależnej od ilości i wielkości kokilek, mogą to być owoce mrożone
  • 70 g schłodzonego masła
  • 70 g cukru
  • 140 g mąki
  • odrobina oleju lub masła do nasmarowania kokilek

Kokilki nasmaruj odrobiną tłuszczu. Ułóż w nich wybrane owoce. Masło pokrój na kilka mniejszych kawałków i zmiksuj z cukrem i mąką. Kruszonka powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Owoce w kokilkach posyp kruszonką – proporcje między owocami a kruszonką zależą od Ciebie. Piecz w 200°C bez termoobiegu przez 10-25 minut aż do ładnego zrumienienia kruszonki. Czas pieczenia zależy od grubości warstwy kruszonki.

Tagi: , ,