Tym razem nie wypróbowałam zupełnie nieznanego przepisu. Zamiast tortilli, której jeszcze nie robiłam, wypróbowałam to, co znam już dość dobrze, czyli naleśniki. Jedyna nowość, to użycie piwa, zamiast części mleka. Lato przyjemnie rozleniwia 🙂 U naszych przyjaciół spróbowałam właśnie takiej polskiej wersji tortilli. Jest pyszna! Monika, dzięki za ten pomysł.
Polecamy wino: tortillę można podać z winami szczepów Chardonnay, Pinot Noir, Sangiovese lub lekką/młodą Rioją.
Naleśnik na piwie, jak tortilla
- 250 g mąki
- 3 jajka
- szkl piwa
- szkl mleka
- pół łyżeczki soli
- olej do smażenia
Składniki ciasta zmiksuj. Na patelni rozprowadź odrobinę oleju i smaż naleśniki średniej grubości.
Propozycja nadzienia:
- pierś kurczaka pokrojona na kawałki, posypana przyprawą gyros i podsmażona
- sałata lodowa lub kapusta pekińska poszatkowana
- ogórek świeży lub kiszony pokrojony na podłużne kawałki
- pomidor pokrojony w plastry
- papryka pokrojona w paski
- cebula, najlepiej czerwona, pokrojona w piórka
- sos: jogurt + majonez + ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę + ew. keczup
Skądś znam ten przepis, chyba ze stadionu Anfield.
RD35, wiesz, to całkiem możliwe 😀
No i tak generalnie, to owszem, powinieneś znać ten przepis bardzo dobrze! 🙂