Zapraszam na nietypową przekąskę z bobu. Polecam Wam przy najbliższej okazji kupić więcej bobu i nadmiar wykorzystać do takiego eksperymentu. Przekąska smakuje świetnie, oryginalnie. Można ją zrobić nawet dzień wcześniej i zaskoczyć nią gości. Połączenie bobu z serem pleśniowym daje gładką aksamitną masę o wyrazistym smaku. Dodatek skórki z cytryny fajnie przełamuje wyrazisty smak sera pleśniowego. Dla mnie idealnym zwieńczeniem jest podanie tej przekąski z listkami mięty, które nadają lekkości smaku.
Inspirowałam się tym przepisem, ale – w związku z upałem – dodałam skórkę z cytryny i listki mięty dla orzeźwienia.
Przekąska z bobu i niebieskiego sera
- 400 g bobu
- 90 g sera niebieskiego, np. lazur, rokpol
- mały ząbek czosnku
- odrobina startej skórki z cytryny
- pieprz
- ew. odrobina chilli
- 3-4 łyżki sezamu
- listki mięty do podania
Bób ugotuj do miękkości, obierz ze skórki i przełóż do malaksera. Dodaj ser pokrojony na kawałki, czosnek przeciśnięty przez praskę, skórkę z cytryny, pieprz i ewentualnie odrobinę chilli. Na początku nie dodawaj soli, bo prawdopodobnie wystarczy sól z niebieskiego sera. Wszystko dokładnie zmiksuj. Ja odrobinę podgrzałam tą mieszankę, aby ser trochę się rozpuścił i dokładniej wymieszał z bobem, jednak trzeba uważać bo podgrzanie nieodwracalnie rozrzedza masę.
Przełóż masę na dwa arkusze folii spożywczej, u formuj wałki, owiń je dokładnie i wstaw do lodówki na godzinę. W tym czasie upraż ziarno sezamu, smażąc je na suchej patelni, na minimalnym ogniu, przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wysyp wystudzony sezam na deskę do krojenia, rozprowadź równomiernie i turlaj po nim wcześniej przygotowane wałki, aż sezam oblepi je dokładnie. Pokrój przekąskę pod skosem. Podawaj z listkami mięty.
Tagi: bób, czosnek, listki mięty, ser pleśniowy, sezam, skórka z cytryny
Bób króluje! Wyglądają wybornie! ja dziś robiłam pieczone kotleciki z bobu i fasoli obtoczone w sezamie i słoneczniku 🙂 Trzeba się cieszyć sezonowymi warzywami i owocami i kombinować jak najwięcej :3
Czyli obie kombinowałyśmy z podobnymi smakami 🙂 Podoba mi się pomysł na kotleciki z bobu obtoczone w sezamie i słoneczniku 🙂