Dopiero od niedawna poznaję się z frittatą. Pasuje mi na drugie śniadanie, kiedy już się trochę rozruszam. Jest to delikatny omlet z warzywami i, u mnie, z dużą ilością zieleniny 🙂 Całkiem dużo witamin w jednym daniu 🙂
Polecamy wino: do frittaty proponujemy spokojne i delikatne Chardonnay.
Frittata z warzywami
- 2 jajka
- sól, pieprz
- lubczyk
- dymka, szczypior, koperek, natka – dobór i ilość zależy od gustu
- brokuł – kilka różyczek
- kalafior – kilka różyczek
- ćwierć lub pół papryki
- pół małej cebuli
- 2 łyżki oliwy
Jajka roztrzep z solą, pieprzem i lubczykiem. Dodaj posiekaną zieleninę. Na oliwie podsmaż brokuły, kalafiora, paprykę i cebulę. Kiedy będą już ładnie zrumienione, polej je roztrzepanym jajkiem z zieleniną. Nie mieszaj. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez kilka minut, do uzyskania odpowiedniej dla Ciebie konsystencji jajka. Można jeść od razu lub lekko przestygnięte.
Tagi: brokuły, cebula, dymka, jajka, kalafior, lubczyk, papryka, wino do potrawy
Zostaw komentarz