Takie śniadania bardzo lubię 🙂 Mogę je jadać przez okrągły rok. Trochę przypominają nasze polskie grzanki, ale… zamiast smarować masłem, kromki skrapiamy oliwą (na pewno zdrowiej!), zamiast żółtego sera topimy mozzarellę, a po upieczeniu możemy posypać parmezanem, często zamiast naszej tradycyjnej wędliny, wrzucamy jakieś warzywa: pomidory, grillowaną paprykę lub cukinię lub bakłażana… No to do dzieła!
Proponuję też do wypróbowania Bruschettę z pieczonymi warzywami.
Polecamy wino: do bruschetty polecamy wino Valpolicella, a także Sauvignon Blanc (ze względu na mozzarellę). Białe wino, lekko schłodzone, dobrze spoi całą potrawę.
Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
- kilka kromek ulubionego pieczywa, wybieraj raczej bagietki niż ciemne chleby
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku
- ew. suszony pomidor
- kilka plastrów mozzarelli
- 1-2 pomidory
- ew. bazylia lub pesto (ja dałam pesto rzeżuchowe)
- sól, pieprz
Pieczywo ułóż na blasze, skrop oliwą i natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku (lub rozsmaruj czosnek przeciśnięty przez praskę). Jeżeli chcesz, możesz na tym ułożyć pokrojone w paseczki suszone pomidory. Na każdą kromkę nałóż plaster mozzarelli. Podpiecz kanapeczki przez kilka minut w 180°C aż do lekkiego zrumienienia pieczywa i lekkiego roztopienia mozzarelli (nie powinna rozpłynąć się poza pieczywo). W tym czasie sparz (1 minuta we wrzątku), obierz i pokrój pomidora w kostkę. Na podpieczonych grzankach ułóż pokrojonego pomidora, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie znowu skrop oliwą. Udekoruj listkami bazylii lub odrobiną pesto.
Tagi: bagietka, bazylia, czosnek, mozzarella, pesto, pomidory, pomidory suszone, rzeżucha, wino do potrawy
[…] Cukinie i bakłażana pokrój w plastry grubości 1-1,5 cm. Paprykę pokrój w ósemki, wyrzuć pestki. Pomidory przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki lub ósemki. Odetnij wierzch główki czosnku – nie obieraj, upiecze się w całości. Obierz i pokrój na kilka części marchewkę i pietruszkę. Na blachę nalej 2-3 łyżki oliwy, rozłóż warzywa, skrop z wierzchu oliwą i posyp przyprawami. Piecz w 220°C przez około pół godziny aż warzywa ładnie się zrumienią. Wyjmij z piekarnika, przestudź lekko i posiekaj nożem lub zmiksuj w malakserze na kawałki (nie na pure!). Z główki czosnku wyciśnij ząbki, które zamieniły się w mięciutką, aromatyczną pastę. W najprostszej wersji możesz podać ten farsz z tostem lub bruschettą. Bruschetta to kromka chleba podpieczona na ruszcie lub na patelni grillowej, następnie natarta czosnkiem, skropiona oliwą i posypana solą. Jeśli szukasz prostego przepisu na bruschettę, wypróbuj Bruschettę z mozzarellą i pomidorami. […]
witam geniuszke kuchni:)jestem pod wrazeniem calego blogu,jeju ile tu pysznosci,kiedys korzystalam tylko z przepisu pulpecikow w sosie pomidorowym (gdzie rowniez dzis zostawilam komentarz)ale tu jest istny raj!:):):):)
A Tutaj dodam ze wlosi sie zajadaja Bruschetta na grilu.Pieczemy chlebek na grilu,zdejmujemy z grila i tylko nakladamy gotowy farsz z pomidorkow i drobno pokrojonej mozarelli:)
Początkująca żono, jest mi bardzo miło słyszeć, że spodobał Ci się mój blog 🙂
Fajna jest taka prosta bruschetta, jaką opisałaś, dzięki 🙂
Wpisałam w google bruschetta i trafiłam na ten przepis, patrzę a tu Kinga C. lubi na facebooku, Olę Cruz pozdrawia siostra Cesarzowej 😉
Mery, Siostro Cesarzowej, również Cię pozdrawiam. Trafiaj tu częściej, zapraszam 🙂