Pizza, która Cię nasyci w chłodne dni. Do farszu dorzuciłam smażonego soczystego kurczaka w przyprawach. A na wierzchu musiało się obowiązkowo znaleźć coś zielonego. Nie da się ukryć, że ostatnio mam słabość do roszponki, którą bardzo łatwo dostać, choćby w dyskontach.

Pizza z kurczakiem i roszponką

Pizza z kurczakiem i roszponką

[6 niewielkich pizz]

Ciasto

  • paczka 7 g drożdży instant lub 15-20 g drożdży świeżych
  • 600 g mąki
  • 300 ml wody mineralnej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru

Nadzienie – składniki podstawowe

  • pomidory podłużne lub przecier pomidorowy lub koncentrat
  • czosnek
  • sól, cukier
  • mozzarella
  • starty żółty ser lub twarda mozzarella
  • oregano

Dodatkowo:

  • podwójna pierś kurczaka
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta lubczyku
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • roszponka

Ciasto. Jeśli używasz świeżych drożdży, zrób zaczyn: wymieszaj drożdże z cukrem, łyżką mąki, 50 ml wody i pozostaw na 15 minut do wyrośnięcia. Wymieszaj wszystkie składniki ciasta, możesz użyć miksera. Uformuj kulę, włóż do miski, przykryj pokrywką lub folią spożywczą. Pozostaw na około pół godziny aż ciasto podwoi objętość. Następnie ponownie wyrób ciasto, podziel na 5-6 części i z każdej uformuj kulę. Przykryj czystą ściereczką aby kule nie wyschły.

Sos pomidorowy. Wymieszaj przecier pomidorowy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, cukrem i łyżką oliwy. Jeśli używasz koncentratu, dodaj taką samą objętość wody. Jeśli używasz pomidorów, zmiksuj sos.

Smażone kostki kurczaka. Pierś kurczaka oczyść z błonek i kostek, a następnie pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Mięso włóż do miski i dokładnie wymieszaj z przyprawami (papryka, lubczyk, sól, pieprz). Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kostki kurczaka na średnim ogniu aż lekko się zrumienią ze wszystkich stron.

Mozzarellę odsącz z zalewy i pokrój na plasterki. Roszponkę umyj i osusz.

Każdą kulkę ciasta na pizzę rozwałkuj na placek, podsypując odrobiną mąki. Placek ułóż na blasze do pieczenia, posmaruj sosem pomidorowym, ułóż kilka plasterków mozzarelli i kilka kostek kurczaka, posyp startym serem i oregano.

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 230°C przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze przez 4 minuty, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią. Upieczoną pizzę posyp liśćmi roszponki i pokrój na 6 kawałków.

Pizza z kurczakiem i roszponką

Tagi: , , , , , , , ,