Zapraszam na wspaniały i bardzo prosty do wykonania obiad. Pieczony łosoś i sos pesto to bardzo smakowite połączenie. Jeśli można ten efekt osiągnąć przy minimalnym wysiłku, to tylko lepiej. Wystarczy posiekać lub zmiksować bazylię z czosnkiem, a podczas pieczenia łososia w pesto – uprażyć orzechy piniowe. Taka różnorodność struktur jest bardzo przyjemną odmianą klasycznego sosu pesto.
Za przepis dziękuję dietetykom z Consilium Vitalis. Odrobinę zmodyfikowałam, oryginał znajdziecie na ich stronie.
Pieczony łosoś w pesto błyskawicznym
[2 porcje]
- 300 g łososia
Pesto:
- pół pęczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka nasion słonecznika lub orzeszków pinii
- sól, pieprz
Do podania:
- pół główki sałaty lub pół opakowania miksu sałat
- 2 łyżeczki oliwy
- 60 g kaszy jęczmiennej
Pesto. Liście bazylii i czosnek posiekaj drobno lub zmiksuj w malakserze z dodatkiem oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Łosoś. Łososia nasmaruj sosem pesto i ułóż na folii aluminiowej, dodając jeszcze trochę pesto na wierzch. Zawiń folię tak, by łatwo ją było otworzyć od góry. Ułóż zapakowane w folię kawałki łososia na blasze i piecz w 180°C przez 20 minut. Rozwiń folię i zapiekaj jeszcze przez 5 minut.
Podczas pieczenia łososia przygotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Upraż na suchej patelni orzeszki piniowe. Sałatę wymieszaj z oliwą i dodaj połowę orzeszków. Pozostałymi orzeszkami posyp łososia.
Tagi: bazylia, czosnek, dla zdrowia, łosoś, oliwa, orzeszki pinii, Walentynki
Cześć ,
Przepis fantastyczny w swej prostocie, muszę spróbować jak najszybciej. ..pozdrawiam, Cezary
Cezary, wypróbuj koniecznie! I napisz jak Ci smakował taki łosoś 🙂
Wypróbuje dzisiaj Twój przepis 🙂
Daj znać jak smakowało 🙂
Dobre wyszło 🙂 dzięki za przepis!
Super! 🙂
teraz już tylko tak będę przyrządzać łososia 🙂
Super! 🙂