Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc obowiązkowo zapraszam na makaron 🙂 Wybrałam wersję lekką i dietetyczną, bo właśnie przechodzę na bardziej świadomą, zdrową dietę, o której pewnie niedługo Wam napiszę.
Makaron pełnoziarnisty daje energię i uczucie sytości na długo, więc jest duża szansa, że nie będziecie po jego zjedzeniu szukać słodkiego deseru 😉 Moim ulubionym towarzystwem do makaronu są warzywa. Zrumieniona cukinia i pieczarki mają wyrazisty smak. Dodałam też podprażone orzechy i kozią roladę, które są wspaniałym zwieńczeniem tego dania.
Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami
- 400 g makaronu Lubella pełne ziarno pióra
- średnia cukinia
- 200 g pieczarek
- 100 g sera rolada kozia
- garść ulubionych orzechów – u mnie włoskie, pistacje i nerkowce
- 2 łyżki oliwy
- łyżka natki pietruszki
- pieprz świeżo zmielony
W dużym garnku nastaw wodę na makaron.
Na suchej patelni lekko upraż orzechy, na bardzo małym ogniu, przez kilka minut. Nie muszą się zrumienić, wystarczy, że uwolnią olejki eteryczne i zaczną pachnieć. Ja jednak zwykle je rumienię, bo takie lubię najbardziej. Przełóż orzechy do miseczki.
Pieczarki oczyść i obierz, jeśli trzeba. Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone warzywa i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez kilka minut.
Do wrzącej wody włóż makaron, dodaj sól i ugotuj z godnie z przepisem na opakowaniu.
Ser pokrój w grubą kostkę.
Natkę umyj, osusz i grubo posiekaj. Dodaj do podsmażonych warzyw na patelni i wymieszaj. Dołóż orzechy, odcedzony makaron i świeżo zmielony pieprz, wymieszaj.
Na talerze nakładaj makaron z warzywami. Na wierzch dołóż kostki sera. Całość skrop dobrą oliwą lub olejem rzepakowym smakowym, np. bazyliowym.
Zobaczcie jaki fajny fartuch dostałam od Lubelli. Chyba dam go mężowi 😉
Tagi: cukinia, dla zdrowia, natka pietruszki, oliwa, orzechy, pieczarki, ser kozi
Oczywiście 🙂
ja wczoraj świętowalam dzień makaronu:)
U mnie dzisiaj makaron z kurczakiem, szpinakiem świeżym,pieczarkami i pomidorami, mixowo. Pozdro dla wszystkich swietujacych dzień makaronowy i nie tylko 🙂