Dziś Światowy Dzień Makaronu, więc obowiązkowo zapraszam na makaron 🙂 Wybrałam wersję lekką i dietetyczną, bo właśnie przechodzę na bardziej świadomą, zdrową dietę, o której pewnie niedługo Wam napiszę.

Makaron pełnoziarnisty daje energię i uczucie sytości na długo, więc jest duża szansa, że nie będziecie po jego zjedzeniu szukać słodkiego deseru 😉 Moim ulubionym towarzystwem do makaronu są warzywa. Zrumieniona cukinia i pieczarki mają wyrazisty smak. Dodałam też podprażone orzechy i kozią roladę, które są wspaniałym zwieńczeniem tego dania.

Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami

Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami

  • 400 g makaronu Lubella pełne ziarno pióra
  • średnia cukinia
  • 200 g pieczarek
  • 100 g sera rolada kozia
  • garść ulubionych orzechów – u mnie włoskie, pistacje i nerkowce
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka natki pietruszki
  • pieprz świeżo zmielony

W dużym garnku nastaw wodę na makaron.

Na suchej patelni lekko upraż orzechy, na bardzo małym ogniu, przez kilka minut. Nie muszą się zrumienić, wystarczy, że uwolnią olejki eteryczne i zaczną pachnieć. Ja jednak zwykle je rumienię, bo takie lubię najbardziej. Przełóż orzechy do miseczki.

Pieczarki oczyść i obierz, jeśli trzeba. Cukinię i pieczarki pokrój w kostkę o boku około 1 cm. Na dużą patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone warzywa i smaż na średnim ogniu, często mieszając, przez kilka minut.

Do wrzącej wody włóż makaron, dodaj sól i ugotuj z godnie z przepisem na opakowaniu.

Ser pokrój w grubą kostkę.

Natkę umyj, osusz i grubo posiekaj. Dodaj do podsmażonych warzyw na patelni i wymieszaj. Dołóż orzechy, odcedzony makaron i świeżo zmielony pieprz, wymieszaj.

Na talerze nakładaj makaron z warzywami. Na wierzch dołóż kostki sera. Całość skrop dobrą oliwą lub olejem rzepakowym smakowym, np. bazyliowym.

Makaron pełnoziarnisty z cukinią, pieczarkami, serem kozim i orzechami

Zobaczcie jaki fajny fartuch dostałam od Lubelli. Chyba dam go mężowi 😉

Światowy Dzień Makaronu

 

Tagi: , , , , , ,