Cukinia jest w naszym domu prawie codziennie i za każdym razem coś udoskonalam w jej przygotowaniu. Prostszej metody już chyba nie wymyślę 🙂 Pokroić, podsmażyć wszystko na raz, czasem zamieszać. A potem każdy, kto wchodzi do domu pyta co tak pięknie pachnie. Wszyscy myślą, że to pieczarki 😉
Tak przygotowaną cukinię można zjeść na ciepło do obiadu. Jeśli przygotujesz jej więcej, to wystarczy również na kanapki na kolację.
Smażone krążki cukinii błyskawiczne
- cukinia
- oliwa
- sól
Cukinię umyj i pokrój na plastry grubości około pół centymetra. Na dużą patelnię wlej tyle oliwy, aby pokryła całe dno. Rozgrzej patelnię i włóż krążki cukinii.
Smaż na średnim lub dużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W ten sposób jedne krążki przypieką się dość mocno, inne tylko uduszą i pozostaną blade. I taka różnorodność jest tutaj zaletą 🙂
Na koniec posól cukinię do smaku, najlepiej solą morską świeżo mieloną.
Tagi: cukinia, oliwa
Zostaw komentarz