Pamiętacie takie proste dania z dzieciństwa? Maliny i biały ser rozgniatane widelcem. Jeżeli oba te składniki są dobrej jakości, to właściwie niewiele więcej trzeba. Mocno dojrzałe maliny mogą wystarczająco osłodzić ten deser.
Twaróg z malinami
[2 porcje]
- 100 g twarogu
- pół koszyczka malin (1 – 1,5 szkl)
- ew. miód do smaku
- owoce sezonowe do przybrania
Maliny rozgnieć widelcem. Jeśli trzeba, dosłódź miodem. Przełóż połowę musu malinowego do pucharków lub szklanek. Do pozostałych malin dodaj twaróg rozgnieciony widelcem. Dokładnie wymieszaj i – jeśli trzeba – dodaj trochę miodu. Przełóż masę serowo-malinową do pucharków. Na wierzchu ułóż dowolne owoce.
Tagi: dla zdrowia, maliny, miód, twaróg
może jeszcze odrobinę smietany, ja tak lubię
Ze śmietaną też by mi smakowało 🙂
Jednak i w takiej najprostszej wersji deser jest wystarczająco płynny.