Jak przygotować naleśniki? Każdy ma swój przepis na ciasto. Ja przygotowuję naleśniki lekko słodkie, miękkie i delikatne, trochę zrumienione na wierzchu.

Inne przepisy z naleśnikami: naleśniki przygotowane przez dzieci (film), mocno zrumienione naleśniki z oliwą, naleśniki gryczane ze szpinakiem i serem feta, naleśniki na piwie podane jak tortilla, paszteciki wiosenne z warzywami.

Naleśniki

Naleśniki

  • 180 g mąki
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 50 ml oliwy, oleju lub roztopionego masła
  • łyżeczka cukru, ja dodaję cukier z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  • oliwa lub olej do smażenia

Do miski wsyp suche składniki, a na wierzch dodaj płynne. Miksuj ciasto blenderem, aż wszystkie składniki będą dokładnie połączone, a grudki zmiksowane.

Oliwę nalej do spodeczka. Patelnie rozgrzej, posmaruj oliwą za pomocą pędzelka. Nalej porcję ciasta i ruszając patelnią rozprowadź je cienką warstwą po całym dnie. Smaż na średnim ogniu przez około minutę. Kiedy ciasto na wierzchu przestanie być mokre, przekręć naleśnik na drugą stronę. Smaż jeszcze 10-15 sekund, a następnie przełóż usmażonego naleśnika na płaski talerz.

Jeżeli nie wszystkie naleśniki zostaną zjedzone od razu, to dobrze jest przykryć je drugim talerzem, aby nie zrobiły się suche.

Naleśniki z truskawkami 1Naleśniki z truskawkami 2

Naleśniki z truskawkami

Tagi: , ,