Jest to przepyszny deser na wyjątkowe okazje. Masa truflowa rozpływa się w ustach.
Zainspirował mnie przepis na trufle o zupełnie innym smaku w blogu Cakemania.

Trufle czekoladowe z mascarpone

Trufle czekoladowo-orzechowe z mascarpone

  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 25 g Nutelli
  • 25 g masła extra
  • 120 g serka mascarpone
  • 10 podłużnych biszkoptów
  • orzechy laskowe lub obrane migdały
  • do obtoczenia: kakao, a dla dzieci kakao rozpuszczalne Nesquik lub pokruszony herbatnik

Zmiksuj biszkopty. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w misce nad gorącą wodą lub w mikrofali (w Thermomix’ie: rozdrobnij na maksymalnych obrotach przez 10 sekund, a potem podgrzej do 50°C, na niskich obrotach przez 2 minuty). Połącz zmiksowane biszkopty, przestudzoną czekoladę, Nutellę, masło i mascarpone i dokładnie wymieszaj. Włóż masę na godzinę do lodówki. Potem formuj kulki. Jeśli chcesz, do każdej włóż obrany migdał lub orzech laskowy. Do miseczki wsyp kakao lub pokruszony herbatnik i obtaczaj kolejno każdą kulkę.


Tagi: , , , , , , , , , , ,