Jest to kolejny z przepisów, które dostałam od znajomej Włoszki. Włosi już tak mają, że jak się ich zagadnie o gotowanie, to z radością opowiadają i przekazują swoją wiedzę. Mi to pasuje 🙂
Ciasto jest delikatne, z małą zawartością tłuszczu i bardzo aromatyczne. Można je zrobić w wersji cytrusowej – wtedy oprócz skórki z cytryny dodajemy skórkę z pomarańczy i limonki.

Ciasto jogurtowe o smaku cytrynowym

Ciasto jogurtowe o smaku cytrynowym

  • 180 g cukru pudru
  • 2 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 180 g mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Zmiksuj żółtka z cukrem. Dodaj jogurt i skórkę z cytryny i zmiksuj. Dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia i znów zmiksuj. Na końcu dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż do małej formy keksowej i piecz 35-40 minut w temperaturze 180°C. Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Tagi: , , , ,