Ten wpis piszę na specjalne zamówienie mojej siostry 🙂 Mirka, teraz będziesz musiała upiec to ciasto 😉
Zawsze lubiłam szarlotkę, ale jakoś do tej pory jej nie piekłam. Ostatnio jednak spróbowałam szarlotki o smaku niebiańskim, która nie wyglądała na skomplikowaną. Poprosiłam Hanię, twórczynię tego ciasta, o przepis. Po chwili obok mnie ustawiło się jeszcze kilka osób, które zdążyły spróbować ciasta, i nie tylko ja notowałam 🙂 Wcale się nie dziwię, przepis jest super! Ciasto jest cudownie kruche i słodkie. I nie zawiera białek, co jest istotne w niektórych dietach.
Szarlotka
Proporcje na dużą blachę
- 2 kg jabłek (antonówki, szara lub złota reneta, bojken)
- cukier do posypania jabłek (ilość zależy od rodzaju jabłek)
- 3/4 kg mąki
- 2 masła Łaciate extra
- 6 żółtek
- 1,5 szkl cukru
- 2 cukry waniliowe lub 4 płaskie łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Masło schłodzone w lodówce posiekaj nożem lub rozdrobnij w malakserze. Dodaj mąkę, żółtka, cukier i jeden cukier waniliowy, wymieszaj i wyrób ciasto. Ciasto podziel na dwie nierówne części. Większą rozwałkuj na placek, z mniejszej uformuj kulę i włóż do zamrażalnika. Placek przełóż na blachę, wylepiając również boki i nakłuj widelcem. Upiecz w temperaturze 180-190°C aż nabierze słomkowego koloru (około 10 minut). Zetrzyj na tarce o grubych oczkach obrane jabłka i rozłóż je na podpieczonym spodzie. Posyp cukrem i pozostałym cukrem waniliowym. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach tarki zamrożoną resztę ciasta. Piecz w tej samej temperaturze aż ciasto będzie ładnie zrumienione.
Tagi: Adwent i Boże Narodzenie, domowy cukier z prawdziwą wanilią, jabłka, Wielkanoc
[…] ciasto jest połączeniem tego, co już dobrze znam: przepisu na szarlotkę i sposobu przygotowania rabarbaru wg Jamiego. Pyszne, chrupiące, aromatyczne, bo smak rabarbaru […]
właśnie upiekło się ciasto z tego przepisu. Obłędnie pyszne wyszło. zmieniłam tylko 1 składnik a drugi źle zinterpretowałąm – dałam 2kg jabłek – ale po obraniu 2kg :-).
Topola, nawet nie wiesz jak się cieszę, że samodzielnie upiekłaś ciasto z mojego przepisu 🙂 Wiem, że nie przepadasz za kucharzeniem, więc tym bardziej cieszę się, że wyszło pyszne 🙂 Też muszę zrobić sobie tą szarlotkę, właśnie wczoraj, robiąc zakupy, myślałam o niej.
[…] bardzo delikatny i wyjątkowo pyszny Przepis dostałam od Hani, od której mam też przepis na szarlotkę najlepszą na świecie Bardzo polecam oba te […]
Serdecznie polecam przepyszna szarlotka.
Syli, dzięki za Twoją opinię 🙂
właśnie biorę się za pieczenie, zobaczymy co z tego wyjdzie i dam znać…;)
Patrycja, czekam z niecierpliwością 🙂
Witam,
Czy zamiast masła może być margaryna?
Pozdrawiam
A.
Aga, oczywiście. Wybór między masłem i margaryną sprowadza się do preferencji smakowych. Ciasto na pewno dobrze się upiecze.