Mam wrażenie, że trochę zapomniałam już o własnych początkach w pieczeniu babek i nie opisuję wszystkich kroków od samych podstaw. Dlatego postanowiłam spisać tu kilka ważnych uwag, które pomogą Wam upiec wspaniałą babkę. Bez zakalca 🙂

Babka waniliowo-kawowa 00

 Temperatura składników
Najlepiej, jeśli wszystkie składniki w momencie przygotowania ciasta mają temperaturę pokojową. Pozwoli to uniknąć zwarzenia się masy, czyli pojawienia się serowatych kawałków w masie. Jednak moje doświadczenia pokazują, że zwarzenie się masy nie uniemożliwia upieczenia dobrego ciasta. Nigdy jeszcze nie wyrzuciłam zwarzonego ciasta i zawsze (albo prawie zawsze) babki się udawały.

Babka krówkowa

Kolejność miksowania składników
Przepis najczęściej mówi, że należy zacząć od zmiksowania masła z cukrem. Warto się przyłożyć do tego etapu. Zmiksowanie na jasną puszystą masę oznacza pracę miksera przez około 15 minut. Im bardziej puszysta masa, tym bardziej puszysta babka 🙂 Przy dodawaniu pozostałych składników należy miksować krótko i na małych obrotach. Najbezpieczniej jest dokładnie wymieszać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami i dopiero wtedy dodać suche składniki do masy. Długie wyrabianie ciasta, w którym jest już mąka, powoduje uwalnianie glutenu, który sprawia, że ciasto robi się ciągnące i skłonne do zakalca.

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady

Temperatura pieczenia
Temperatura pieczenia babki bez termoobiegu wynosi w zależności od przepisu 160-180°C. Czas pieczenia to 40 minut do godziny. Wiele zależy od szerokości formy. W węższej formie ciasto będzie wyższe i jego czas pieczenia się wydłuży.

Termoobieg
Jeżeli nie napisałam wyraźnie czy piekłam ciasto z termoobiegiem, to znaczy, że piekłam bez termoobiegu. Możesz użyć termoobiegu, ale pamiętaj, że trzeba wtedy zmniejszyć temperaturę o 20°C w stosunku do tej podanej w przepisie.

Babka waniliowo-kawowaRozgrzanie piekarnika
W momencie otworzenia nagrzanego piekarnika i włożenia do niego formy z surowym ciastem, temperatura gwałtownie spada. Dlatego proponuję przed włożeniem ciasta nagrzać piekarnik do temperatury o 20°C wyższej i zmniejszyć ją dopiero bezpośrednio po włożeniu ciasta do piekarnika.

Przyrumieniony wierzch ciasta
Jeśli wierzch ciasta zbyt mocno się spieka, to przykryj je papierem do wypieków. Ten zabieg spowoduje spowolnienie procesu przypiekania, ale nie zatrzyma go zupełnie, więc lepiej do babki zaglądać i odpowiednio wcześnie zareagować.

Jeśli macie swoje rady, uwagi lub pytania, koniecznie napiszcie w komentarzach.

Zapraszam do przejrzenia wszystkich moich przepisów na babki.

Wegańska cytrynowa babka drożdżowa Wegańska cytrynowa babka drożdżowa

Babka marmurkowa Babka marmurkowa

Babka krówkowa Babka krówkowa

Babka waniliowo-kawowa Babka waniliowo-kawowa

Wielkanocna babka drożdżowa o smaku cytrynowym Cytrynowa babka drożdżowa

Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady Babka czekoladowa z pyszną polewą z białej czekolady

Babka marmurkowa z kawą Babka marmurkowa z kawą

Babka serowa o smaku cytrynowym Babka serowa o smaku cytrynowym

Tagi: