Sezamki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Nie zawsze były dostępne, więc czasem za nimi mocno tęskniłam. Okazuje się, że wykonanie sezamków w domu jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilkę. Warto!
A jak już się zaprzyjaźnicie z domowymi sezamkami, to wypróbujcie też ziarna słonecznika, płatki migdałów, orzechy laskowe itp.
Pomysł znalazłam na blogu Smak chwili.
Sezamki
[około 15 batoników]
- 60 g sezamu
- 50 g cukru
- 5 g (łyżka) masła
Zanim zaczniesz, naszykuj sobie 2 arkusze papieru do wypieków i wałek do ciasta.
Sezam upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj bardzo często, aby się nie przypalił. Kiedy będzie już ładnie zrumieniony, odstaw.
W małym rondelku zagotuj cukier zalany wodą. Zmniejsz ogień i gotuj aż płyn zezłoci się lub będzie jasnobrązowy. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Dodaj sezam i szybko wymieszaj.
Natychmiast przełóż sezam na papier do wypieków, przykryj drugim i szybko rozwałkuj jak najcieniej. Pokrój nożem do pizzy lub innym ostrym nożem na małe batoniki. Działaj szybko, bo karmel momentalnie zastyga, a wtedy masa zaczyna się kruszyć przy krojeniu. Gotowe przechowuj zamknięte w puszce, w suchym miejscu.
Tagi: dla dzieci, płatki migdałów, sezam, słonecznik
są sliczne wyglądają apetycznie kiedyś kupowałam sezamki ale są zbyt słodkie
Jeżeli nie lubisz zbyt słodkich, to można zmniejszyć ilość cukru lub bardziej zrumienić karmel 🙂
dziękuję za rade
czy może Pani podać ilość wody jaką trzeba zalać cukier
Ja zalewam zawsze tak, żeby woda przykryła cukier. To jest najbezpieczniejszy sposób przygotowania karmelu. W małej ilości wody cukier krystalizuje się zanim ściemnieje i różnie to się kończy 😉
Dokładniej przygotowanie karmelu opisałam z poradach: http://2smaki.pl/index.php/porady/
Dziękuję:)
Az slina cieknie, na pewno kiedys zrobie 🙂
Pozdrawiam
Och właśnie przypomniał mi się ich smak.. o niebo lepsze niż te kupne 🙂 Pięknie wyszły 🙂
Smak chwili, ja mam całkiem świeże wspomnienia, za co Ci bardzo dziękuję 🙂
Rewelacja!
Świetne! 🙂
Evitaa, no to już wiem co słodkiego zrobisz sobie przy najbliższej okazji 😉
Przypomniały mi się moje pierwsze, zrobione przeze mnie sezamki. Koszmar.
A co dolegało Twoim sezamkom? Może mogłabym coś Ci podpowiedzieć.
Wydaje mi się, że sezamki z tego przepisu trudno zepsuć.
Mam nadzieję, bo bardzo lubimy je chrupać. Miałam jakiś przepis z miodem, wyszły twarde i szkliste. Okropne.
Widziałam ten przepis z miodem, ale bardziej do mnie przemówił ten z masłem. Dokładnie dlatego, że nie chciałam mieć zbyt twardych sezamków.
W takim razie zachęcam Cię do wypróbowania tego przepisu 🙂
Na pewno zrobię i mam nadzieję, że tym razem nie dam plamy. Pozdrawiam cieplutko.
[…] przepis pisany na sezamki, migdałki i słoneczniczki. A może wolisz batoniki żytnie wykonane podobną […]
[…] Sezamki, czyli proste i szybkie do wykonania batoniki. Podpowiadamy jakich błędów unikać przy ich wykonaniu. Przepis pisany […]
Moja teściowa robi bez wody na dwie szklanki sezamkuw jedna szklanka cukru i robi okrągłe i cienkie a pani sezamki szypkie i proste i smaczne i dziękuję za to że teraz nie będę ciężko pracować za fantastyczny sposób bo jej praca starodawna i długa ona pochodzi z Iranu Kuronia jeszcze raz dziekuje
Wioletta, bardzo się cieszę, że przepis Ci się przydał i ułatwił życie 🙂