Sezamki pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Nie zawsze były dostępne, więc czasem za nimi mocno tęskniłam. Okazuje się, że wykonanie sezamków w domu jest banalnie proste i zajmuje tylko chwilkę. Warto!

A jak już się zaprzyjaźnicie z domowymi sezamkami, to wypróbujcie też ziarna słonecznika, płatki migdałów, orzechy laskowe itp.

Pomysł znalazłam na blogu Smak chwili.

Sezamki

Sezamki

[około 15 batoników]
  • 60 g sezamu
  • 50 g cukru
  • 5 g (łyżka) masła

Zanim zaczniesz, naszykuj sobie 2 arkusze papieru do wypieków i wałek do ciasta.

Sezam upraż na suchej patelni, na niewielkim ogniu. Mieszaj bardzo często, aby się nie przypalił. Kiedy będzie już ładnie zrumieniony, odstaw.

W małym rondelku zagotuj cukier zalany wodą. Zmniejsz ogień i gotuj aż płyn zezłoci się lub będzie jasnobrązowy. Zdejmij z ognia, dodaj masło i wymieszaj dokładnie. Dodaj sezam i szybko wymieszaj.

Natychmiast przełóż sezam na papier do wypieków, przykryj drugim i szybko rozwałkuj jak najcieniej. Pokrój nożem do pizzy lub innym ostrym nożem na małe batoniki. Działaj szybko, bo karmel momentalnie zastyga, a wtedy masa zaczyna się kruszyć przy krojeniu. Gotowe przechowuj zamknięte w puszce, w suchym miejscu.

Sezamki 1Sezamki 2

Sezamki

Tagi: , , ,