Wspaniałe chrupiące ciastka, które pozostawiają w ustach smak masy kajmakowej i czekolady. Idealne do kubka mleka.
Inspirowałam się przepisem Dorotki.
Ciastka kajmakowe z kawałkami czekolady
- 100 g masła
- 130 g masy kajmakowej (krówkowej)
- 4 łyżki cukru
- 210 g mąki
- szczypta soli
- 80-100 g czekolady – u mnie zmieszana gorzka i mleczna
Zmiksuj masło pokrojone na kawałki i masę kajmakową aż do całkowitego połączenia. Dodaj cukier, mąkę, sól i znowu zmiksuj. Na końcu dodaj czekoladę pokrojoną na małe kawałki i wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie przyklejać się do rąk.
Z ciasta formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i lekko spłaszczaj.
Piecz w 190°C przez 13-15 minut.
Tagi: czekolada, dla dzieci, masa krówkowa
Muszą być przesłodkie i przepyszne! Zapraszam do mnie http://chocofields.blogspot.com/
Chocofields, są przepyszne, a słodycz można sobie samemu regulować ilością dodanego cukru 😉 Moje nie były bardzo słodkie.