Wspaniałe chrupiące ciastka, które pozostawiają w ustach smak masy kajmakowej i czekolady. Idealne do kubka mleka.

Inspirowałam się przepisem Dorotki.

Ciastka kajmakowe z kawałkami czekolady

Ciastka kajmakowe z kawałkami czekolady

  • 100 g masła
  • 130 g masy kajmakowej (krówkowej)
  • 4 łyżki cukru
  • 210 g mąki
  • szczypta soli
  • 80-100 g czekolady – u mnie zmieszana gorzka i mleczna

Zmiksuj masło pokrojone na kawałki i masę kajmakową aż do całkowitego połączenia. Dodaj cukier, mąkę, sól i znowu zmiksuj. Na końcu dodaj czekoladę pokrojoną na małe kawałki i wymieszaj. Ciasto powinno być bardzo miękkie, ale nie przyklejać się do rąk.

Z ciasta formuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układaj na blasze wyłożonej papierem do wypieków i lekko spłaszczaj.

Piecz w 190°C przez 13-15 minut.

Ciastka kajmakowe z kawałkami czekolady 1Ciastka kajmakowe z kawałkami czekolady 2

Ciastka kajmakowe z kawałkami czekolady 00

Tagi: , ,