Musiałam wypróbować ten przepis! Ciasteczka wychodzą bardzo delikatne i… soczyste. Nie sądziłam, że można o ciasteczkach powiedzieć „soczyste”. O tych można 🙂 Przepis krąży po blogach kulinarnych. Ja znalazłam go u Kuchareczki.
Wiosenne ciasteczka cytrynowe
- 250 g miękkiego masła
- skórka starta z jednej cytryny
- sok wyciśnięty z połówki cytryny
- 100 g cukru pudru
- jajko
- łyżka zimnej wody
- 335 g mąki
Połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na pół godziny. Potem podziel ciasto na dwie części i każdą rozwałkuj, podsypując mąką, na placek grubości 3-4 mm. Powycinaj ciasteczka i ułóż na blasze w niedużych odstępach. Piecz około 5 minut w temperaturze 190°C. Ciasteczka mają być blade, niezrumienione.
Tagi: cytryna, jajka
Zostaw komentarz