Jeśli nie macie wciąż pomysłu na coś słodkiego na Sylwestra, albo jeśli obawiacie się skomplikowanych ciast, to może spodoba się Wam ten bardzo prosty przepis na małe słodkie palmiery. W najprostszej wersji ciasto francuskie wystarczy posypać cukrem. Dziś proponuję odrobinę podrasowane, z dodatkiem masy krówkowej.

Jeśli wolisz coś jeszcze prostszego, to zajrzyj do przepisu na zwykłe palmiery.

Palmiery z masą krówkową

Palmiery krówkowe

  • ciasto francuskie
  • 4 łyżki masy krówkowej
  • ew. cukier puder lub zwykły do podsypania

Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj masą krówkową. Jeżeli używasz dużego płata ciasto, to przekrój je na pół na dwa kwadraty o boku 25 cm (wymiary orientacyjne, mogą być inne – u mnie powstają dość małe ciastka). Jeżeli chcesz mieć absolutną pewność, że ciasto nie będzie przywierało do blatu, to podsyp blat cukrem pudrem albo zwykłym cukrem. Ja ostatnio tego nie robię i zwykle nie mam problemów z ciastem.

Zwijaj boki ciasta do środka. Powstały podwójny rulon pokrój na plasterki grubości około 5 mm. Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do wypieków lub matą do pieczenia. Piecz w 190°C przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, wyjmij na chwilę blachę, przewróć palmiery na drugą stronę i piecz jeszcze 5-10 minut. Zaglądaj do nich i ewentualnie zmniejsz temperaturę lub wyjmij wcześniej. W zależności od piekarnika może się zdarzyć, że palmiery będę się piekły dłużej. Szczególnie jeśli zrobisz większe.

Palmiery z masą krówkową 1Palmiery z masą krówkową 2Palmiery z masą krówkową

Tagi: , ,