Takie babeczki można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy zapamiętać przepis na bazę i można szaleć z dodatkami. Tym razem babeczki są bez jajek, za to z pure z dyni. Wychodzą bardziej wilgotne, ale krócej tą wilgoć zachowują. To znaczy na drugi dzień mogą już być mniej wilgotne, ale nadal smaczne.
Babeczki z karmelizowanym porem są bardzo smakowite i aromatyczne. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, to można dołożyć tu pokrojony w kostkę ser pleśniowy, jednak niewiele, żeby nie zaburzyć struktury ciasta.

Podobne przepisy: muffiny z pieczarkami, porem i słonecznikiem.

Babeczki z karmelizowanym porem

Babeczki z karmelizowanym porem

[proporcje na około 20 babeczek]

Składniki podstawowe:

  • 2 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka lub 200 g pieczonej/gotowanej dyni
  • szkl mleka
  • pół szkl oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 2 duże pory
  • 2-3 łyżki oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki tymianku

Pora oczyść i pokrój w plastry. Do średniego rondla wlej oliwę, dodaj pora, sól i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, aż się zeszkli. Na koniec odkryj pokrywkę, dodaj tymianek, pieprz, wymieszaj i krótko odparuj sok z warzyw.

Wszystkie suche składniki ciasta podstawowego wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Połącz składniki suche i mokre oraz dodatki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Nałóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do muffin. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.

Babeczki warzywne

Babeczki z porem 0

Tagi: , , , ,