Takie babeczki można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wystarczy zapamiętać przepis na bazę i można szaleć z dodatkami. Tym razem babeczki są bez jajek, za to z pure z dyni. Wychodzą bardziej wilgotne, ale krócej tą wilgoć zachowują. To znaczy na drugi dzień mogą już być mniej wilgotne, ale nadal smaczne.
Babeczki z karmelizowanym porem są bardzo smakowite i aromatyczne. Jeśli lubisz zdecydowane smaki, to można dołożyć tu pokrojony w kostkę ser pleśniowy, jednak niewiele, żeby nie zaburzyć struktury ciasta.
Podobne przepisy: muffiny z pieczarkami, porem i słonecznikiem.
Babeczki z karmelizowanym porem
[proporcje na około 20 babeczek]
Składniki podstawowe:
- 2 szkl mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka lub 200 g pieczonej/gotowanej dyni
- szkl mleka
- pół szkl oliwy z oliwek
Dodatki:
- 2 duże pory
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki tymianku
Pora oczyść i pokrój w plastry. Do średniego rondla wlej oliwę, dodaj pora, sól i smaż na małym ogniu, pod przykryciem, aż się zeszkli. Na koniec odkryj pokrywkę, dodaj tymianek, pieprz, wymieszaj i krótko odparuj sok z warzyw.
Wszystkie suche składniki ciasta podstawowego wymieszaj w jednej misce, a mokre w drugiej. Połącz składniki suche i mokre oraz dodatki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Nałóż ciasto do foremek wyłożonych papilotkami do muffin. Piecz w 180°C przez 30-40 minut.
Tagi: jajka, mleko, oliwa, por, tymianek
Ja chetnie! 😀
No to jest nas dwie 🙂
Mmm, musiały być pyszne! Bardzo lubię pory – są delikatniejsze niż cebula, a jednak bardzo charakterystyczne 🙂
Gin, na temat porów mam podobne zdanie 🙂 Do takich karmelizowanych mam słabość.
[…] Cruz – blog: 2 smaki : Tarta pełnoziarnista z pieczonymi burakami i dynią / Babeczki z karmelizowanym porem / Cynamonowe babeczki dyniowo-marchwiowe / Zupa dyniowa z kluseczkami […]