Zapraszam na pyszne jesienne ciasto. Jest baaardzo kruche. Z dużą ilością owoców, słodką zrumienioną bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach. Jeśli zależy Wam na cieście bardziej zwartym, mniej kruchym, to mąkę krupczatkę należy zastąpić zwykłą mąką pszenną.
Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką
[na blachę wielkości 22 x 33 cm]
- 200 g masła
- 350 g mąki krupczatki lub pszennej typ 550
- 3 jajka
- 2/3 szkl cukru + 3 łyżki
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 2-3 gruszki
- 4 duże śliwki
- łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do malaksera i zmiksuj. Dodaj 3 łyżki cukru, żółtka, mąkę, proszek i znowu zmiksuj. Wyłóż połowę lub trochę więcej masy do formy i ugniatając wyrównaj rękami powierzchnię ciasta.
Jabłka i gruszki obierz. Wszystkie owoce pokrój w ósemki, a następnie na mniejsze części, odrzucając gniazda nasienne i pestki. Rozłóż równomiernie na cieście.
Białka i 2/3 szklanki cukru ubij na sztywną lśniącą pianę. Wyłóż na owoce.
Pozostałe ciasto jeszcze raz krótko zmiksuj w malakserze (aby trochę rozbić zbrylone kawałki) i wyłóż na bezę. Nie należy rozkładać ciasta zbyt równomiernie. Cały urok jest w tych kawałkach.
Piecz w 180°C przez około 35 minut.
Tagi: domowy cukier z prawdziwą wanilią, gruszki, jabłka, jajka, śliwki
♥ w małych ilościach uwielbiam .
Oj tak! 🙂 A i na pierwsze bym nie pogardzila! 😉
Słusznie! Nie ma co się ograniczać 😀
Przepis, wydaje się prosty. Może upieczy i też z herbatka zjemy 😉
Jeśli upieczecie, to koniecznie dajcie znać jak smakowało.
ok. mam nadzieje,że się uda i nie będzie wstydu.
też tak uważam
O mniammi, pochrupałabym 🙂
Aurora, jesienne owoce jeszcze można kupić, więc śmiało piecz i chrup 🙂
Pełnia słonecznej jesieni na talerzu 🙂
Evitaa, właśnie takie mam ostatnio pragnienie, żeby na talerzu mieć słoneczną jesień 🙂
A ja w dużych ilościach,i tak jestem szczupła.:-)
Ola, ciasto pyszne wyszło. Super przepis 🙂