Zapraszam na pyszne jesienne ciasto. Jest baaardzo kruche. Z dużą ilością owoców, słodką zrumienioną bezą i chrupiącą kruszonką. Rozpływa się w ustach. Jeśli zależy Wam na cieście bardziej zwartym, mniej kruchym, to mąkę krupczatkę należy zastąpić zwykłą mąką pszenną.

Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką

Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką

[na blachę wielkości 22 x 33 cm]
  • 200 g masła
  • 350 g mąki krupczatki lub pszennej typ 550
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl cukru + 3 łyżki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 2-3 gruszki
  • 4 duże śliwki
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Masło pokrój na mniejsze kawałki, włóż do malaksera i zmiksuj. Dodaj 3 łyżki cukru, żółtka, mąkę, proszek i znowu zmiksuj. Wyłóż połowę lub trochę więcej masy do formy i ugniatając wyrównaj rękami powierzchnię ciasta.

Jabłka i gruszki obierz. Wszystkie owoce pokrój w ósemki, a następnie na mniejsze części, odrzucając gniazda nasienne i pestki. Rozłóż równomiernie na cieście.

Białka i 2/3 szklanki cukru ubij na sztywną lśniącą pianę. Wyłóż na owoce.

Pozostałe ciasto jeszcze raz krótko zmiksuj w malakserze (aby trochę rozbić zbrylone kawałki) i wyłóż na bezę. Nie należy rozkładać ciasta zbyt równomiernie. Cały urok jest w tych kawałkach.

Piecz w 180°C przez około 35 minut.

Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką 1Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką 2Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką 3Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką 4Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką 5

Ciasto z jesiennymi owocami, bezą i kruszonką

Tagi: , , , ,