Zapraszam na prawdziwie jesienne ciasto. Spód z mąki pełnoziarnistej i orzechów, które są wyraźnie wyczuwalne. A nadzienie bardzo wilgotne i aromatyczne. Kojące.

Inspirowałam się przepisem z bloga Chillibite.
Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

[proporcje na tartę o średnicy około 24 cm]

Kruchy spód:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 125 g zimnego masła
  • około 2 łyżek lodowatej wody
  • szczypta soli
  • 100g łuskanych orzechów włoskich

Nadzienie:

  • 250-300 g dyni
  • 70 g cukru trzcinowego
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią, najlepiej domowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego imbiru
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 jajka

Kruchy spód. Orzechy lekko posiekaj. Do malaksera włóż wszystkie składniki na kruchy spód i zmiksuj na niewielkich obrotach. Uformuj z ciasta kulę, lekko spłaszcz i wstaw na godzinę do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Znowu wstaw do lodówki na pół godziny.

Przed pieczeniem nakłuj ciasto widelcem. Piecz w 200°C przez około 25 minut.

Nadzienie. Dynię obierz, wydrąż farfocle i pestki. Pokrój na duże kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsącz ugotowane kawałki, dodaj cukier, cukier z wanilią, przyprawy i zmiksuj. Dodaj żółtka i śmietanę i znów zmiksuj.

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Masę dyniową delikatnie wymieszaj z pianą z białek, dodając stopniowo pianę do masy. Przełóż masę na podpieczony spód i piecz około 35 minut.

Tarta dyniowa 1Tarta dyniowa 2Tarta dyniowa 3Tarta dyniowa 4Tarta dyniowa 5

Tarta dyniowa 00

Tagi: , , , , , , , , , ,